Vänskapskorruption i Sverige – ett djupt rotat problem
Sverige må rankas högt i globala korruptionsindex, men det betyder inte att vi är immuna mot vänskapsrekrytering och maktmissbruk. Enligt en rapport från Europaportalen (2025) är politiska utnämningar och vänskapskorruption fortfarande ett utbrett fenomen som underminerar förtroendet för offentliga institutioner.
Kända exempel på politisk vänskapskorruption i Sverige
1. Dan Eliasson – den eviga comebacken
Dan Eliasson är ett av de tydligaste exemplen på hur politisk lojalitet kan väga tyngre än kompetens. Trots att han misslyckades på flera toppositioner (Migrationsverket, Försäkringskassan, Polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB) fick han ändå gång på gång nya toppjobb inom staten. Denna typ av rekrytering tyder på att nätverk och lojalitet spelar en större roll än faktiska meriter.
2. Margot Wallström och Lena Hjelm-Wallén – belönade efter politisk karriär
Efter sina politiska uppdrag fick dessa S-profiler prestigefyllda poster inom offentlig sektor. Detta är en del av ett mönster där personer från Socialdemokraterna placeras i inflytelserika roller även efter att de lämnat politiken.
3. LO:s finansiella stöd till Socialdemokraterna
Landsorganisationen i Sverige (LO) har pumpat in miljontals kronor i Socialdemokraterna under varje valrörelse. Inför valet 2022 skänkte LO över 90 miljoner kronor, vilket är mer än vad alla andra partier hade i sin valkassa tillsammans. Detta trots att en stor andel av LO:s medlemmar inte röstar på Socialdemokraterna.
4. Upphandlingsskandaler och riggade affärer
Ett exempel är skandalen kring journalsystemet Cambio, där socialdemokratiska politiker styrde miljardupphandlingar till företag med kopplingar till partiet. Likaså har Bommersviks kursgård, som ägs av SSU, tagit emot miljoner från statliga myndigheter som Polismyndigheten, trots att myndigheter enligt grundlagen ska vara politiskt neutrala.
Läs mer om vänskapskorruption i Sverige i denna interpellation i riksdagen.
Hur ser det ut internationellt? Jämförelse med andra länder
Polen – en stat där politiska utnämningar styr allt
Polen har under de senaste åren sett en omfattande politisering av offentliga institutioner. Det styrande partiet Lag och Rättvisa (PiS) har utsett lojala partimedlemmar till domstolar, medier och statliga företag. Kritiker menar att detta har försvagat demokratin och rättsstaten.
Ungern – systematiserad maktkoncentration
Under Viktor Orbáns regering har Ungern tagit vänskapskorruption till en ny nivå. Regeringen har använt statliga medel för att stödja företag och organisationer med kopplingar till partiet Fidesz. Journalister som granskar detta hotas eller hindras från att arbeta fritt.
USA – ”The Revolving Door” mellan politik och näringsliv
I USA är det vanligt att politiker efter sina ämbeten får välbetalda jobb i privata företag de tidigare hade ansvar för att reglera. Denna ”svängdörr” mellan politik och näringsliv skapar en situation där lagar och beslut påverkas av framtida karriärmöjligheter snarare än allmänhetens bästa.
Sverige – en mildare men subtilare form av vänskapskorruption
Även om Sverige inte är på samma nivå som Polen eller Ungern, finns tydliga tecken på att vi har en mjukare form av samma fenomen. Här sker korruptionen på ett mer sofistikerat sätt – genom nätverk, lojaliteter och ekonomiska beroenden.
Mer om korruption i EU och Europa.
Vad kan göras för att stoppa vänskapskorruptionen?
För att bryta denna onda cirkel krävs reformer och ökad transparens. Här är några förslag:
-
Lagstiftning om meriterade utnämningar – Offentliga tjänster ska inte kunna tillsättas på politiska grunder. Systemet måste bli mer transparent och meritokratiskt.
-
Ökad insyn i partifinansiering – Fackförbund och företag som donerar pengar till partier bör vara tvungna att redovisa sina bidrag öppet.
-
Striktare regler för upphandlingar – Statliga och kommunala upphandlingar måste granskas hårdare för att förhindra att pengar går till partivänner istället för till den mest kvalificerade aktören.
-
Oberoende journalistik och granskning – Medier måste sluta med sin selektiva rapportering. En granskning av makten måste ske oavsett vilket parti som sitter vid rodret.
Slutsats: Svenskarna förtjänar bättre
Vänskapskorruption och politiska utnämningar underminerar rättsstaten och medborgarnas förtroende för demokratin. Sverige är långt ifrån de värsta exemplen i världen, men vi är heller inte så korruptionsfria som vi gärna vill tro.
Det är dags att avslöja, debattera och förändra det system som gör att makten kan gynna sig själv på bekostnad av samhällets bästa. Först då kan vi få en verkligt transparent och rättvis demokrati.
🔗 Läs mer om ämnet:
- Korruption i Sverige och EU
- Vänskapskorruption i riksdagen
- Transparency International – Korruptionsindex
Svenskarna förtjänar bättre – dags att rensa ut vänskapskorruptionen en gång för alla!