Varför ska en persons privatliv vara en anledning till sparken?
I Sverige har vi en tendens att sparka personer i höga positioner när det framkommer att de varit otrogna. Men är detta verkligen rimligt? Så länge en person sköter sitt jobb bra och utan anmärkningar, borde vi inte avskeda dem enbart på grund av otrohet.
Vi på Debattkungen försvarar inte otrohet. Däremot vill vi lyfta vikten av en mer nyanserad syn på hur privatlivet påverkar arbetslivet. Det som sker i en persons privatliv bör förbli privat, så länge det inte påverkar arbetet eller arbetsrelationerna negativt.
Två exempel: Linda Rosing och Anders Jensen
Två tydliga exempel är Linda Rosing och Anders Jensen, som båda förlorade sina jobb efter att deras otrohet blev offentlig.
-
Linda Rosing, tidigare en populär programledare på TV3, blev avskedad trots att hennes otrohet inte hade någon koppling till hennes arbete.
-
Anders Jensen, dåvarande VD för TV3, fick också lämna sin tjänst – även om det inte var fastslaget att hans privatliv påverkat hans yrkesutövning.
Var det verkligen rätt att deras privata handlingar skulle kosta dem jobbet?
Varför ska privatlivet vara skäl för avsked?
Vi måste fråga oss: Varför ska en individs privatliv leda till avsked, om arbetsprestationen i sig är felfri? Istället för att döma och straffa, borde vi arbeta för en mer human och stödjande arbetskultur.
Otrohet är inte en dödsdom i arbetslivet
Vi på Debattkungen menar att otrohet inte per automatik ska vara en dödsdom för karriären. I stället för att sparka personer direkt, borde arbetsgivare fokusera på att erbjuda stöd – särskilt om privatlivet påverkar den psykiska hälsan och därmed arbetet.
Det är dags att vi slutar blanda ihop privatmoral med yrkeskompetens.
Stöd istället för straff
Vi bör börja se otrohet och andra privata utmaningar som en möjlighet till stöd och utveckling, inte som en anledning till avsked. Självklart ska allvarliga fall där privatlivet faktiskt påverkar arbetsplatsen hanteras – men det krävs en nyanserad bedömning i varje enskilt fall.
Bara för att man är gift? Sambos, Särbos, eller ett Partnerskap? ”ÄGER” man inte sin Partner.
Så vad är då Otrohet???