🧯 Trygghetslagar – eller maktens munkavle?
När staten börjar kriminalisera ord i trygghetens namn
Trygghet. Ordet upprepas som ett mantra i svensk politik. Men allt oftare döljer sig något annat bakom det: kontroll. I takt med att staten utlovar mer “trygghet”, ser vi också hur lagar växer fram som begränsar medborgarens friheter. Det senaste exemplet? Lagen om “angrepp mot tjänsteman”.
En lag som på ytan handlar om att skydda blåljuspersonal – men som i själva verket riskerar att bli en munkavle för kritik mot makten.
⚖️ Förolämpa en polis – och hamna i fängelse?
Regeringen vill att det ska bli straffbart att förolämpa poliser, militärer och annan uniformerad personal i tjänst. Straffet? Böter – eller upp till sex månaders fängelse.
Detta kallas förslaget ”angrepp mot tjänsteman”. Det är tänkt att täcka in situationer där det inte finns hot eller våld, men där orden anses så kränkande att de bör leda till rättsliga åtgärder.
Problemet? Vad är en “förolämpning”? Vem avgör? I praktiken kan det bli polisen själv. Och när den som har makten också får definiera vad som är brottsligt att säga – då har vi lämnat yttrandefrihetens område.
🎭 Ett samhälle som tystnar för att skyddas
En demokrati bygger på att makten tål granskning, ilska och till och med förolämpningar. Det är obekvämt – men nödvändigt. När staten börjar kräva respekt under hot om fängelse, är det inte längre respekt – det är lydnad.
Sådana lagar finns i auktoritära länder. Där får man inte skämta om militären. Där straffas man för att kritisera polisen. Vi brukade kalla det censur. Nu kallar vi det trygghet?
🧨 Från trygghet till tystnad
Det är lätt att tänka att “det här gäller bara extremfall”. Men juridiken fungerar inte så. När lagen väl finns, kan den användas – och missbrukas. Vi har redan sett exempel på hur personer blivit anmälda för att ha ropat “polisstat” eller för att ha varit för högljudda i sin protest.
Yttrandefrihet prövas inte när någon håller ett högtidstal – utan när någon säger något upprörande. Om vi gör även obekväma ord olagliga, har vi inte längre ett fritt samhälle.
🛑 Munkavle i trygghetens namn
Lagstiftning som denna bygger på ett mönster: allt större befogenheter till myndigheter och allt smalare utrymme för medborgare att ifrågasätta. Det är inte trygghet. Det är ett samhälle där trygghet bara ges till den som håller käften.
Vi måste våga ställa frågan: Skyddar dessa lagar oss – eller skyddar de makten från oss?
https://debattkungen.se/nar-trygghet-blir-till-lydnad/