Ny COVID-variant XEC sprids – Vad du behöver veta om symptomen och spridningen
Den nya COVID-varianten XEC sprids snabbt och har väckt uppmärksamhet globalt och i Sverige. Denna variant, som upptäcktes i Tyskland i juni 2024, har spridit sig till över 30 länder, inklusive Sverige. Folkhälsomyndigheten rapporterade nyligen att varianten nu utgör en ökande andel av bekräftade fall i vissa regioner i Sverige. XEC är en rekombinant variant, vilket betyder att den är en hybrid av tidigare Omicron-varianter och kan kringgå viss immunitet från tidigare infektioner eller vaccinationer..
Symptom på XEC-varianten
Symptomen för XEC liknar de vi sett tidigare med andra COVID-varianter:
- Feber och trötthet
- Huvudvärk och ledvärk
- Sår hals och hosta
Dessa symptom är ofta milda, men äldre och personer med underliggande hälsoproblem löper en högre risk att drabbas allvarligare. Varianten har också setts bidra till fler fall av långvariga COVID-symptom, även om den generellt inte verkar orsaka mer allvarliga sjukdomar än tidigare varianter.
Spridning och hantering i Sverige
XEC har observerats i flera svenska regioner, med en märkbar ökning av fall i Norrbotten, Värmland och Västra Götaland. Under vecka 40 2024 rapporterades en ökning av positiva fall på nationell nivå. Även om smittspridningen har ökat något i Sverige, har myndigheterna meddelat att de flesta som är vaccinerade har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom
Vacciner och skydd
Enligt Folkhälsomyndigheten är höstens uppdaterade COVID-19-vacciner fortfarande effektiva mot XEC-varianten. Vaccinering, särskilt för äldre och riskgrupper, rekommenderas starkt för att minska risken för allvarliga symptom och sjukhusvistelse.
Rekommendationer för att minska smittspridningen
Vad du bör göra om du misstänker COVID-19 (XEC-varianten) och hur du kan skydda dig
Om du upplever symptom på den nya COVID-19-varianten XEC, som feber, hosta, halsont eller trötthet, är det viktigt att agera snabbt för att minska risken för smittspridning.
1. Kontakta vården
Om du misstänker att du har COVID-19, börja med att stanna hemma och undvik kontakt med andra. Ring 1177 Vårdguiden för rådgivning om dina symptom och för att få rekommendationer om testning. Har du svårare symptom, som andningssvårigheter eller ihållande bröstsmärtor, ring 112 för akutvård.
2. Provtagning
Provtagning kan ske genom att beställa ett självtest via 1177.se eller genom att besöka en vårdcentral för PCR-test. Det är särskilt viktigt att testa sig om du tillhör en riskgrupp, har nära kontakt med personer som tillhör riskgrupper eller arbetar inom vården.
3. Grundläggande skyddsåtgärder
- Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
- Bär mask i offentliga utrymmen eller där det är svårt att hålla avstånd, särskilt inomhus och i trånga miljöer. Masker rekommenderas också om du har nära kontakt med personer i riskgrupp.
- Håll avstånd – försök att undvika trängsel, särskilt i kollektivtrafiken och butiker.
4. Isolering och karantän
Om du testas positivt för COVID-19 är det viktigt att isolera dig enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Generellt innebär detta att du ska stanna hemma i minst fem dagar efter att symptomen började, och du måste ha varit feberfri i minst två dagar innan du kan återgå till dina normala aktiviteter.
Statistik över nya fall i Sverige (oktober 2024)
Enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport, ökade COVID-19-fallen under vecka 40 med 4 procent jämfört med veckan innan. Totalt rapporterades 731 bekräftade fall, där 14 procent av alla testade personer var positiva. Det finns regionala skillnader i smittspridningen, där Norrbotten, Värmland, Västernorrland och Västra Götaland rapporterade en ökning av nya fall
De flesta bekräftade fallen är bland personer över 65 år, och 10 personer behövde intensivvård under vecka 38, med en liten ökning av patienter under de följande veckorna. Vaccination fortsätter att rekommenderas, särskilt för riskgrupper, för att förhindra allvarlig sjukdom
.
COVID-19 och vaccin
Vaccination är fortfarande det mest effektiva sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom från COVID-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 65 år och äldre, eller tillhör en medicinsk riskgrupp, vaccinerar sig inför vintersäsongen. För mer information om höstens vaccination och för att boka tid, kan du besöka Folkhälsomyndigheten eller din regionala vårdguides hemsida
.
Framtidsutsikter och fortsatt vaksamhet
Eftersom COVID-19 fortsätter att mutera och nya varianter som XEC dyker upp, förväntas smittspridningen öka under de kommande månaderna. Fortsatt vaksamhet, vaccination och skyddsåtgärder som maskbärande och god handhygien är viktiga för att hålla smittan under kontroll.
Slutsats
XEC-varianten har blivit ett växande hot, men med de rätta åtgärderna kan vi hålla spridningen under kontroll. Genom att vaccinera dig, följa rekommenderade skyddsåtgärder och vara medveten om symptomen kan vi minska påverkan av denna nya COVID-våg och skydda de mest utsatta i samhället.
För mer detaljerad information, besök Folkhälsomyndighetens veckorapport och följ deras uppdateringar om spridningen av COVID-19 i Sverige
.