...

Borsjtj

Borsjtj

Borsjtj – En färgsprakande och näringsrik klassiker för 4 personer 🍲🌿

📜 Historien bakom Borsjtj

Borsjtj (борщ) är en av Östeuropas mest ikoniska soppor, djupt rotad i Ukrainas matkultur och spridd över hela regionen. Soppan har en historia som sträcker sig över tusen år och har utvecklats från enkla, jästa grönsakssoppor till den rika och näringsspäckade rödbetssoppa vi känner idag.

Den tidigaste versionen av borsjtj tros ha uppstått i nuvarande Ukraina, där den slaviska befolkningen använde björnloka för att göra en syrlig soppa. När rödbetor började odlas i större utsträckning på 1300-talet, blev de en central ingrediens och gav soppan dess karakteristiska röda färg. Under 1700-talet spreds borsjtj till Ryssland, Polen och Litauen, där varje region utvecklade sin egen variant.

Borsjtj har också spelat en viktig roll i folkkulturen och betraktas som en symbol för gästfrihet och gemenskap i Ukraina. Under Sovjetunionens era blev soppan en del av den officiella sovjetiska matkulturen och spreds vidare till andra delar av världen. År 2022 erkändes ukrainsk borsjtj som ett immateriellt kulturarv av UNESCO, vilket understryker dess betydelse i matkulturen.


🥦 Näringsvärde per portion (ca 350 ml soppa)

Kalorier: 290 kcal
Protein: 12 g
Fett: 8 g
Kolhydrater: 42 g
Fiber: 7 g
Vitamin A, C, järn & folsyra

Borsjtj är en kraftfull näringsbomb! Rödbetor är rika på antioxidanter och nitrater, vilket kan förbättra blodcirkulationen och minska inflammation. Kombinerat med kål, morötter och potatis ger denna soppa en bra balans av fibrer, vitaminer och mineraler.


⏳ Tillagningstid

Förberedelser: 20 min
Tillagning: 50 min
Total tid: 1 timme 10 min


🥕 Ingredienser (4 personer)

  • 3 medelstora rödbetor, skalade och rivna
  • 1 stor morot, riven
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 potatisar, tärnade
  • 1/4 vitkålshuvud, strimlad
  • 1 liter grönsaks- eller köttbuljong
  • 2 dl passerade tomater
  • 200 g kokt nötkött (valfritt, kan ersättas med svamp för en vegansk version)
  • 2 msk äppelcidervinäger (för syra och smakförstärkning)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 dl hackad dill och persilja (till servering)
  • 1 dl smetana (gräddfil) eller crème fraîche (till servering)
  • 1 citron i klyftor

👨‍🍳 Tillagning steg för steg

1️⃣ Förbered råvarorna

  • Riv rödbetorna och moroten fint.
  • Hacka lök och vitlök.
  • Skär potatisen i tärningar och strimla vitkålen tunt.
  • Om du använder kött, skär det i små bitar.

2️⃣ Fräs grönsakerna

  • Hetta upp oljan i en stor gryta.
  • Fräs löken tills den blir mjuk (ca 3 min).
  • Tillsätt vitlöken, moroten och rödbetorna. Fräs i ytterligare 5 min så att smakerna frigörs.

3️⃣ Koka soppan

  • Häll i buljongen och tillsätt tomaterna, lagerbladet, socker, salt och peppar.
  • Lägg i potatis och vitkål.
  • Tillsätt det kokta nötköttet (eller svamp för en vegansk variant).
  • Låt soppan sjuda på medelvärme i 35–40 minuter tills alla grönsaker är mjuka.

4️⃣ Smaksätt och balansera

  • Tillsätt äppelcidervinägern och rör om. Smaka av och justera sötma och syra efter smak.
  • Plocka ut lagerbladet.

5️⃣ Servera och njut

  • Häll upp soppan i skålar.
  • Toppa med en klick smetana (eller crème fraîche).
  • Strö över färsk dill och persilja.
  • Servera med en citronklyfta vid sidan för extra fräschör.

💡 Tips & Råd

För en djupare smak – låt soppan vila i kylskåpet över natten. Smakerna blir ännu bättre dagen efter!
Gör den mer mättande – servera med svart rågbröd eller piroger.
Vill du ha mer protein? – Tillsätt vita bönor eller extra kött.
Vill du ha en kall variant? – Testa den polska barszcz, en kall och syrlig borsjtj som dricks som en buljong.
Vegansk variant – Byt ut köttet mot svamp och använd en god grönsaksbuljong.


🥄 Serveringsförslag

🍞 Servera borsjtj med pampushky (ukrainska vitlöksbröd) för en autentisk upplevelse.
🍋 Pressa en citronklyfta över soppan för att lyfta smakerna.
🥒 Kombinera med saltgurka för en äkta östeuropeisk touch.


Borsjtj är mer än bara en soppa – den är en bit av Östeuropas själ. Den är värmande, näringsrik och fylld av tradition. Testa detta klassiska recept och njut av en smakresa till Ukraina! 🍲😋

0 0 röster
Artikel Rating
Prenumerera
Meddela i
guest
0 Kommentarer
Äldsta
Nyaste De Flesta Röstade
Inline Återkopplingar
Visa alla kommentarer
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x
WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.